Piselli, secchi

CategoriaLegumi
Codice Alimento004710
Nome ScientificoPisum sativum
English NameGreen Peas, dried
Parte Edibile100 g
Porzione50 g
Codice Langual
| A0152 | A0680 | A0704 | A0730 | A0827 | B1338 | C0133 | E0150 | F0003 | G0003 | H0001 | J0116 | K0003 | M0001 | N0001 | P0024 | R0001
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MACRO NUTRIENTI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 50 g Origine Dato Metodiche Referenze
Acqua (g)g13.0 6.5ADrying 
Energia (kcal)kcal317 159CEnergy calculated according to Southgate (kcal) 
Energia (kJ)kJ1326 664CEnergy calculated according to Southgate (kJ) 
Proteine (g)g (N x 6,25)21.7 10.9AProtein calculated from total nitrogen 
Lipidi (g)g2.0 1.0ASolvent extraction 
Colesterolo (mg)mg0SImputation
Carboidrati disponibili (g)g48.2 24.1CCarbohydrate, available calculated from sugar and starch 
Amido (g)g41.2 20.6AEnzyme hydrolysis 
Zuccheri solubili (g)g2.9 1.5AColorimetric method 
Alcool (g)g0SImputation
Fibra totale (g)g15.7 7.9AEnzymatic-gravimetric method 
MINERALI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 50 g Origine Dato Metodiche Referenze
Sodio (mg)mg3819AAtomic emission spectroscopy 
Potassio (mg)mg990495AAtomic emission spectroscopy 
Calcio (mg)mg4824AAtomic emission spectroscopy 
Fosforo (mg)mg320160AAtomic emission spectroscopy 
Ferro (mg)mg4.52.3AAtomic emission spectroscopy 
VITAMINE
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 50 g Origine Dato Metodiche Referenze
Tiamina (mg)mg0.580.29AFluorimetric method 
Riboflavina (mg)mg0.150.08AFluorimetric method 
Niacina (mg)mg2.21.10AMicrobiological assay 
Vitamina C (mg)mg42AHigh-performance liquid chromatography 
Vitamina A retinolo equivalente (μg)μg105AHigh-performance liquid chromatography 
AMINOACIDI (% di proteine)
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Origine Dato Metodiche Referenze
Lisina7.18AChromatography 
Istidina2.18AChromatography 
Arginina9.08AChromatography 
Acido aspartico10.46AChromatography 
Treonina3.88AChromatography 
Serina4.14AChromatography 
Acido glutammico15.40AChromatography 
Prolina3.72AChromatography 
Glicina3.86AChromatography 
Alanina3.89AChromatography 
Cistina1.07AChromatography 
Valina4.48AChromatography 
Metionina0.87AChromatography 
Isoleucina4.07AChromatography 
Leucina6.48AChromatography 
Tirosina2.61AChromatography 
Fenilalanina4.38AChromatography 
Triptofano0.89AChromatography 
Indice Chimico88CCalculation methods
Aminoacido limitanteSolf.CCalculation methods
ALTRI COMPOSTI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 50 g Origine Dato Metodiche Referenze
Acido fitico (g)g0.80.40AColorimetric method